Hibridni jeftiniji 1.000 evra!

Bez autora
May 23 2010

Građani Srbije uskoro će u auto-salonima moći da pazare automobile na hibridni pogon za 1.000 evra manje nego do sada! U situaciji kada u zemlji gotovo svakodnevno “skaču” cene gotovo svih proizvoda, ekološki automobili pojeftinjuju, i to drastično, zahvaljujući odluci države da subvencioniše njihovu kupovinu kako bi smanjila zagađenje životne sredine! Poslat je otvoreni poziv auto kućama za učešće u programu dodele bespovratnih sredstava za svako prodato vozilo na hibridni pogon u iznosu od 100.000 dinara, odnosno 1.000 evra, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine. Uslov je da korisnici bespovratnih sredstava budu auto-kuće koje su kod Agencije za privredne registre prijavljene za obavljanje ove delatnosti. Iako su svesni da su zbog relativno visoke cene za naše uslove, hibridni automobili još uvek nedostupni za džep prosečnog građanina (cena modela koji se najčešće mogu naći u prodaji su od 17.000 do 20.000 evra), ovo je, kažu u Fondu, prvi korak da se ljubitelji četvorotočkaša okrenu kupovini bezbednijih, komfornijih za vožnju i, svakako, kvalitetnijih automobila.

Hibridni jeftiniji 1.000 evra!Građani Srbije uskoro će u auto-salonima moći da pazare automobile na hibridni pogon za 1.000 evra manje nego do sada!

U situaciji kada u zemlji gotovo svakodnevno “skaču” cene gotovo svih proizvoda, ekološki automobili pojeftinjuju, i to drastično, zahvaljujući odluci države da subvencioniše njihovu kupovinu kako bi smanjila zagađenje životne sredine!

- Poslali smo otvoreni poziv auto kućama za učešće u programu dodele bespovratnih sredstava za svako prodato vozilo na hibridni pogon u iznosu od 100.000 dinara, odnosno 1.000 evra, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine - kaže za “Novosti” Nikola Orlović, pomoćnik direktora za pravne poslove u ovom Fondu.

- Uslov je da korisnici bespovratnih sredstava budu auto-kuće koje su kod Agencije za privredne registre prijavljene za obavljanje ove delatnosti.

Iako su svesni da su zbog relativno visoke cene za naše uslove, hibridni automobili još uvek nedostupni za džep prosečnog građanina (cena modela koji se najčešće mogu naći u prodaji su od 17.000 do 20.000 evra), ovo je, kažu u Fondu, prvi korak da se ljubitelji četvorotočkaša okrenu kupovini bezbednijih, komfornijih za vožnju i, svakako, kvalitetnijih automobila.

Jer, prema poslednjem pregledu stanja životne sredine u Srbiji, koji je sačinila Evropska komisija Ujedinjenih nacija, u Srbiji je trenutno 2,4 miliona vozila, ili oko 250 vozila na 1.000 stanovnika, ali se očekuje da se ovaj odnos udvostruči u narednih nekoliko godina! Istovremeno, drumski saobraćaj je i najveći izvor zagađenja u gradovima.

Vozni park Srbije je star i ima veliki broj ranije uvezenih polovnih automobila. Čak 90 odsto automobila je staro preko deset godina, a jedna trećina preko - 15 godina!

Nalepnica

Auto-kuće koje sklope ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine moraju na vidnom mestu da istaknu nalepnicu (na vozilu) ili oglase u katalogu, auto-salonu, reklami da se automobil na hibridni pogon prodaje uz subvenciju države od 100.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik